We spraken met meneer Kobayashi over draadbinden, de methode die wordt gebruikt in de Hobonichi Techo waarmee de planner plat kan worden geopend. De heer Kobayashi is een vertegenwoordiger bij Toppan Printing, het bedrijf dat sinds 2006 verantwoordelijk is voor de productie van de carrosserie van Hobonichi Techo.
Interviewer: Wat is er aantrekkelijk aan draadbinden vanuit het perspectief van Toppan Printing?
Dhr. Kobayashi: Vanaf de Manyoshu1, werden oude boeken gebonden door draad met behulp van een methode genaamd “watoji” (Japanse steekbinding). “Ito-kagari” (Smyth genaaide binding) is een andere manier om boeken te binden waarin men papier met draad naait, alsof men kleding naait. Het is ook een oude boekbindmethode, hoewel het niet zo oud is als ‘watoji’.
“ito-kagari” kost echter tijd en moeite, dus het is duur om te produceren. In het tijdperk van de evoluerende boekbindtechnologie werden boekbindmethoden zoals “musentoji” (perfecte binding) of “ajiro-toji” (burst-binding), die goedkoop zijn en in grote hoeveelheden kunnen worden gemaakt, snel gebruikelijker.
Toen ik de leiding had over brochures voor het Japanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 2005 in Aichi, Japan, bond ik ze in volgens de ‘watoji’-methode. Het kostte zoveel tijd en moeite! Maar toen ik het eindproduct zag, ging het gemakkelijk open en was het gemakkelijk te lezen. Het was zo de moeite waard om de brochures op deze manier in te binden.
In die zin is de reden waarom Hobonichi – dat wordt beschouwd als een ‘planner om te lezen’ die ook veel ruimte heeft om te schrijven – ‘ito-kagari’ gebruikt, duidelijk.
Interviewer: Wanneer de planner plat wordt geopend, is de rug zacht en flexibel. Wat heb je gebruikt om dit te bereiken?
Dhr. Kobayashi: Om het boek volledig plat te laten liggen, is het belangrijk om zachte lijm te gebruiken. Reguliere boeken gebonden met “ajiro-toji” en andere bindmethoden verharden de rug met een sterke smeltlijm. Hierdoor wordt de ruggengraat zo hard dat de planner niet opengaat zoals de Hobonichi Techo. Daarom hebben we besloten om zachte lijm te gebruiken. De lijm is een handelsgeheim, dus meer kan ik er helaas niet over vertellen. Sorry!
Interviewer: Waar let je in het bijzonder op bij het maken van de Hobonichi Techo?
Dhr. Kobayashi: De planner wordt immers dagelijks gebruikt, dus ik besteed de meeste aandacht aan het hebben van voldoende kracht voor een jaar gebruik. Het dagelijks openen en sluiten van de planner vereist kracht in de binding van de planner. Toppan Printing gebruikt twee dingen die de planner sterker maken: rugband en schutblad.
Laten we het eerst hebben over de rugband. Na het binden van de planner met draad en het steviger maken van de rug met zachte lijm, plakken we de planner af met bindtape.
De bindtape is gekozen na het testen van alle verschillende soorten tape. We kozen voor een stofachtig materiaal dat duurzaam is en de planner gemakkelijk te openen maakt. Verder een stukje kaasdoek2 tussen rug en bindband wordt ingebracht. Kaasdoek is een vezel, dus het absorbeert lijm goed en zet goed op het papier. Na verhitting wordt de sterkte van het boekblok, de kaft en de rug vergroot. Momenteel is het aantal machines dat goed warmte kan toevoegen beperkt, dus het is een heel bijzondere boekbindmethode die je zelden tegenkomt.
De tweede belangrijke factor die de stevigheid van de planner vergroot, is schutblad.
Het schutblad ondersteunt het hele lichaam van de planner. Als het papier scheurt, neemt de duurzaamheid van de planner af, dus hebben we het schutblad zeer zorgvuldig gekozen.
Het schutblad dat op de meeste planners wordt gebruikt, is gekleurd houtvrij papier. Maar in 2006, toen ik net begon met het produceren van de Hobonichi Techo, maakte ik het schutblad met gekleurd houtvrij papier en scheurde het gemakkelijk. Daarom hebben we in overleg met de boekbinderij besloten om speciaal papier te gebruiken dat sterk genoeg was om de planner te ondersteunen.
Interviewer: Ik heb gehoord dat Toppan Printing rigoureuze tests heeft uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de planner een jaar lang kan worden gebruikt.
Dhr. Kobayashi: Ja. We gebruiken Tomoe River papier in de Hobonichi Techo. Verder hebben we elk onderdeel van de planner getest om het te verbeteren. We hebben ongeveer acht verschillende soorten omslagpapier, rugtape en schutblad getest en een aantal combinaties uitgeprobeerd. We hebben de pagina’s 3000 keer geopend en gesloten. Deze tests hebben geleid tot de planner die u vandaag ziet. Ik ben trots op de combinatie die we hebben gekozen. Ik heb gehoord dat Toppan Printing de productie van de Hobonichi Techo wil adverteren als ons eigen merk boekbinden.
De Hobonichi Techo wordt gemaakt door de afdeling die gespecialiseerd is in planners. Het vervaardigen van de planner vereist specifieke machines en gespecialiseerde technologie, zelfs een machine voor de specifieke methode om pagina’s te vouwen. Tomoe River-papier is ook erg dun, dus het is moeilijk om dit soort papier te binden.
Met dat in gedachten maken we ze zorgvuldig door na te denken over waar we op moeten letten in een planner. Omdat de planner zo persoonlijk is, zijn we trots op de kwaliteit van een product dat een heel jaar kan worden gebruikt.